Politika zaštite privatnosti

  1. Uvod

   Od 11. prosinca 2018. zaštita pojedinaca u vezi s obradom osobnih podataka od strane institucija Unije temelji se na Uredbi (EU) br. 2018/1725 Europskog parlamenta i Vijeća od 23. listopada 2018 . Uredba slijedi ista načela i pravila kao ona utvrđena u Općoj uredbi o zaštiti podataka.

   Ove internetske stranice mogu sadržavati poveznice na druge stranice. Europski parlament nije odgovoran za pravila zaštite privatnosti ili prakse internetskih stranica trećih strana.

  2. Zašto prikupljamo, pohranjujemo i obrađujemo vaše podatke?

   Prikupljamo i obrađujemo vaše osobne podatke kako bismo bili u kontaktu s građanima koji su dobrovoljno izrazili želju da budu obaviješteni ili uključeni u događanja i inicijative koji se odvijaju u kontekstu institucijske informacijske i komunikacijske kampanje Europskog parlamenta za europske izbore 2019.

   S vašim osobnim podacima postupa se u skladu s pravilima opisanima u Uredbi (EU) 2018/1725. Zadaće povezane s institucijskom informacijskom i komunikacijskom kampanjom Europskog parlamenta provode se u javnom interesu. Europski parlament obrađuje osobne podatke samo u svrhu zbog koje su preneseni.

  3. Tko je odgovoran za obradu vaših podataka? (voditelj obrade podataka)

   Za obradu vaših podataka odgovoran je načelnik Odjela za internetsku komunikaciju Glavne uprave za komunikaciju Europskog parlamenta.

   Službenik za zaštitu podataka Europskog parlamenta osigurava da se odredbe Uredbe (EU) 2018/1725 primjenjuju unutar institucije.

   Europski nadzornik za zaštitu podataka djeluje kao neovisno nadzorno tijelo. On osigurava da sve institucije i tijela EU-a poštuju pravo na privatnost pri obradi osobnih podataka.

  4. Koje osobne podatke prikupljamo?

   Prikupljamo samo podatke koji su nam potrebni kako bismo ispunili ciljeve navedene tijekom prikupljanja, a u svakom ih trenutku možete ažurirati.

   Prikupljamo vaše podatke na sljedeće načine:

   • sobno i/ili preko telefona
   • kada se registrirate na našoj internetskoj stranici.

   U nastavku su navedeni neki primjeri informacija koje možemo, uz vaše dopuštenje, prikupiti od vas:

   • ime i prezime
   • podaci za kontakt (npr. adresa e-pošte, mjesto boravišta, broj telefona itd.)
   • odabir jezika
   • postavke buduće komunikacije, uključujući postavke primanja poruka i područja interesa (jedna ili više potkategorija) o kojima odlučite primati više informacija (nije obvezno)
   • ako se želite registrirati preko Facebooka ili Twittera, vaši podaci za kontakt mogu se također prikupiti preko odabrane metode registracije
   • Europski parlament u svrhu statistike i izvješćivanja također vodi evidenciju o broju korisnika koji su preko platforme privukli pojedinačni korisnici.

   Europski parlament ne prikuplja posebne kategorije podataka, kao što su mišljenja, te ne koristi ovu platformu za potrebe izrade profila.

   Kada se preko ove platforme organiziraju internetski natječaji na društvenim medijima, postoji mogućnost da budu potrebni dodatni koraci koji zahtijevaju obradu dodatnih osobnih podataka za potrebe putovanja, primjerice podataka navedenih u putovnici (ime, datum rođenja, datum i mjesto polaska i povratka, adresa e-pošte, fotografija osobne iskaznice ili putovnice).

   Kolačići i lokalno pohranjivanje

   Na ovim internetskim stranicama kolačići se koriste isključivo kako bi se omogućile ili poboljšale ponuđene funkcije te iskustvo pregledavanja za korisnika. Parlament ni u kojem slučaju ne koristi kolačiće za prikupljanje, obradu, širenje ili evidentiranje osobnih podataka. Korisnici i nakon početnog odabira mogu jednostavno promijeniti svoje postavke kolačića klikom na poveznicu „Promijeni postavke kolačića” na dnu stranice.

   Što učiniti ako ne želite da se kolačići spremaju na vašem računalu?

   Neke osobe smatraju da je spremanje podataka na njihovu računalu ili mobilnom uređaju pomalo nametljivo, osobito kada te podatke sprema i koristi treća strana bez njihova znanja. Ako želite, moguće je blokirati neke ili sve kolačiće, ili čak obrisati one koji su postavljeni, no imajte na umu da je moguć gubitak određenih funkcija. Kako biste to učinili morate izmijeniti postavke privatnosti svog preglednika.

   Neki operateri trećih strana razvili su alate za onemogućavanje prikupljanja i korištenja podataka putem svojih modula.

   Kolačići treće strane

   Facebook, Twitter, Youtube i Google Map mogu ostaviti kolačiće za dijeljenje sadržaja na društvenim mrežama ili za vođenje statistike o pristupu. Prisutnost, broj i status kolačića može ovisiti o načinu na koji koristite dotične platforme prije ili tijekom posjeta stranicama Parlamenta.

   VKlikom na odgovarajuće poveznice provjerite kakva je politika tih stranica u pogledu kolačića povezanih s društvenim mrežama. U bilo kojem trenutku na ovoj stranici možete ažurirati svoje postavke kolačića klikom na poveznicu „Promijeni postavke kolačića” na dnu stranice.

    

    

   Što je to kolačić?

   Većina internetskih stranica koje posjećujete koristi kolačiće kako bi se poboljšalo vaše korisničko iskustvo. Oni omogućuju stranicama da vas „pamte” bilo tijekom vaše posjete (pomoću „kolačića sesije”) bilo kod ponovljenih posjeta (pomoću „trajnih kolačića”).

   Kolačići mogu imati više različitih funkcija. Omogućuju vam učinkovito pretraživanje stranica, spremanje vaših postavki te općenito poboljšavaju vaše korisničko iskustvo na internetskim stranicama. Zahvaljujući kolačićima vaša interakcija s internetskim stranicama brža je i jednostavnija. Ako neke internetske stranice ne koriste kolačiće mislit će da ste novi posjetitelj svaki put kad otvorite novu stranicu. Na primjer, kada zatvorite izbornik na jednoj stranici i prijeđete na drugu stranicu vaš odabir neće biti spremljen i prikazat će sljedeću stranicu s otvorenim izbornikom.

   Neke internetske stranice također koriste kolačiće kako bi omogućili ciljno slanje reklamnih ili marketinških poruka koje se temelje, na primjer, na vašoj lokaciji i/ili vašim navikama pregledavanja.

   Kolačiće može ostaviti internetska stranica koju posjećujete („kolačići prve strane”) ili druge stranice koje upravljaju sadržajima na stranici koju vi posjećujete („kolačići treće strane”).

   Što sadrži kolačić?

   Kolačić je jednostavna tekstualna datoteka koju na vaše računalo ili mobilni uređaj pohranjuje poslužitelj internetske stranice. Taj poslužitelj onda može preuzeti ili čitati sadržaj vašeg kolačića. Kolačićima upravlja vaš internetski preglednik. Svaki je kolačić jedinstven i sadrži anonimne podatke kao što su jedinstveno korisničko ime, naziv internetske stranice te brojke i slova. Internetskim stranicama omogućuje da se prisjete vaših postavki za pregledavanje.

   Vrste kolačića

   Kolačići prve strane

   Postavlja ih internetska stranica koju trenutno posjećujete. Može ih čitati samo ta internetska stranica.

   Kolačići treće strane

   Kreira ih i koristi stranica različita od internetske stranice koju posjećujete. Na primjer, za statistiku o broju svojih posjetitelja internetska stranica može koristiti usluge nekog trećeg poduzeća. To poduzeće onda postavlja svoj vlastiti kolačić za obavljanje te usluge. Internetska stranica koju posjećujete također može sadržavati integrirani sadržaj, na primjer videozapise s YouTubea ili slike s Flickra. Te internetske stranice također mogu postaviti vlastite kolačiće.

   Što je još važnije, internetska stranica može koristiti reklamnu mrežu treće strane za širenje ciljne reklame. Europski parlament ne koristi nikakve reklamne usluge.

   Kolačići sesije

   Kolačići sesije privremeno se pohranjuju tijekom jedne sesije pretraživanja i brišu se s korisničkog uređaja prilikom zatvaranja preglednika.

   Trajni kolačići

   Ova vrsta kolačića pohranjuje se na vašem računalu određeno vrijeme (uglavnom jednu godinu ili više) i ne briše se kada se preglednik zatvori. Trajni kolačići koriste se kada je bitno znati vaš identitet tijekom više od jedne sesije pregledavanja.

   Flash kolačići

   Brojne internetske stranice koriste Adobe Flash Player za prikazivanje videozapisa ili infografika svojim korisnicima. Poduzeće Adobe koristi vlastite kolačiće kojima se ne može upravljati preko postavki vašeg preglednika. Kolačići Flash Playera koriste se kao i drugi kolačići, tj. za pohranjivanje postavki i praćenje korisnika.

   Flash kolačići funkcioniraju drugačije od kolačića vašeg internetskog preglednika. Umjesto posebnih kolačića za pojedine funkcije, internetska stranica ograničena je na pohranjivanje svih podataka koji se odnose na tu stranicu u samo jedan kolačić. Možete kontrolirati količinu podataka koja može biti pohranjena u kolačiću, ali ne možete odabrati koju vrstu podataka taj kolačić može pohraniti.

    

    

  5. Tko ima pristup vašim podacima?

   Samo osoblje Europskog parlamenta i izvršitelja obrade ima pristup vašim podacima. Europski parlament ne prenosi nikakve podatke drugim primateljima. Revizorski sud, Sud Europske unije i Europski ured za borbu protiv prijevara (OLAF) mogu se uključiti samo u slučaju postupaka revizije ili sudskih postupaka. Europski parlament ne prenosi osobne podatke trećim stranama u svrhu izravnog marketinga.

  6. Koliko se dugo čuvaju vaši podaci?

   Osobni podaci bit će pohranjeni u svrhe za koje su prikupljeni ili dok osoba čiji su podaci ne zatraži njihovo uklanjanje.              

  7. Kako se čuvaju vaši podaci?

   Europski parlament obvezuje se da će štititi sigurnost vaših osobnih podataka. Koristimo se raznim sigurnosnim tehnološkim sredstvima i postupcima kako bismo spriječili neovlašten pristup vašim osobnim podacima te njihovu neovlaštenu uporabu ili objavu.

   Vaši se osobni podaci pohranjuju na osigurane poslužitelje s ograničenim pristupom koji se nalaze u kontroliranim objektima. U svrhu skladištenja i održavanja osobni podaci mogu se prenijeti u SAD u skladu s člankom 48. Uredbe (EU) 2018/1725 i na temelju europsko-američkog sustava zaštite privatnosti.

  8. Kako pristupiti svojim podacima, provjeriti njihovu točnost te ih prema potrebi ispraviti ili izbrisati?

   Možete se obratiti Odjelu za internetsku komunikaciju. Ako Odjel ne može odgovoriti na vaš zahtjev, zatražit će tehničku podršku od izvršitelja obrade.

   Ako imate problema s obradom svojih osobnih podataka putem ove platforme, možete se za obradu tih podataka obratiti Odjelu za internetsku komunikaciju.

   Kontakt:

   European Parliament

   Directorate general for Communication - Web Communication unit

   Rue Wiertz 60

   B-1047 Brussels

   datarequest@thistimeimvoting.eu

  9. Pritužbe

   Pritužbe se mogu u bilo kojem trenutku uputiti:

   • službeniku za zaštitu podataka Europskog parlamenta

   adresa e-pošte:            Data-Protection@europarl.europa.eu

   adresa e-pošte:              edps@edps.europa.eu